REGELS VOOR EEN BUKS

Schieten met de luchtbuks, het is en blijft een fantastische bezigheid. Vooral nu in de heerlijke zomermaanden schieten we er met z’n alle op los. Echter zijn er aan het gebruik van luchtbuks regels en wetgevingen verbonden. Echter, denken veel mensen dat de luchtbuks regels en wetgevingen veel uitgebreider zijn dan ze daadwerkelijk zijn. Vandaar dat wij in deze blog jou alles vertellen over de regels en wetgevingen die te maken hebben met het gebruik en bezit van een luchtbuks.

Minimum leeftijd luchtbuks

Aan het kopen van een luchtbuks zit een minimum leeftijd verbonden van 18 jaar. Iedereen die 18 jaar of ouder is mag dus volgens de wetgeving over een luchtbuks beschikken en deze ook gebruiken. Aan de kracht van de luchtbuks zitten geen regels verbonden hier in Nederland, wel is er een registratie plicht, alle luchtbuksen worden geregistreerd  in een register wat de handelaar verplicht is om bij te houden. Als particulier kun je de buks vrij doorverkopen. Let op: Er zijn echter landen in Europa waar vanaf een bepaalde mondingsenergie een vergunning verplicht is. In Duitsland bijvoorbeeld, is een vergunning verplicht bij een luchtbuks boven een  mondingsenergie van 7,5 joules ( ongeveer 175 m/s ).

Plaats van gebruik

Ook aan de plaats waar je de luchtbuks gebruikt zitten regels verbonden. Er mag alleen met een luchtbuks geschoten worden op eigen terrein of op een schietbaan. Het gebruik in openbare locaties of op de openbare weg is dus strikt verboden! Er zijn geen regels over de zichtbaarheid van de luchtbuks. Wil jij dus in je tuin op een schietkaartjes schieten? Geen probleem, dat mag mits daar natuurlijk niemand overlast van heeft.

Hou je buren te vriend en laat ze weten dat je een luchtbuks hebt of nodig ze uit om met je mee te schieten. Ook bij je vrienden in de tuin schieten geldt dat dit op eigen terrein moet zijn. Dus niet in de bossen.

Regels over het vervoeren van luchtbuks

Net als de locatie van gebruik zijn er ook  aan het vervoeren van je luchtbuks regels verboden. Als je de luchtbuks van A naar B wilt vervoeren is het verplicht dat de luchtbuks niet onmiddellijk voorhanden is. Dat wil dit zeggen: De luchtbuks moet dermate goed verpakt zitten dat hij niet direct voor gebruik klaar ligt. Hij moet buiten handbereik zijn én de luchtbuks moet ongeladen zijn. Een goede hoes (foudraal) is daar prima voor.

Uiterlijk luchtbuks regels

Daarnaast is het nog zo dat een luchtbuks te onderscheiden moet zijn van een echt vuurwapen. De regel is dat luchtbuks die qua uiterlijk te vergelijken zijn met vuurwapens, onder categorie 1, vuurwapens, vallen en dus verboden zijn.

Schieten op levende organisme

Uiteraard is het verboden om met de luchtbuks te schieten op levende organisme. Er mag dus niet geschoten worden op mensen of dieren (en dus ook niet op dat vogeltje in jouw tuin). Mocht het schieten op schietkaarten gaan vervelen, dan zijn er uiteraard nog andere leuke targets waar je, je op kunt uitleven.

Gebruik van dempers luchtbuks

Tot slot gaan we het nog even kort hebben over de regels met betrekking tot het gebruik van een demper op jouw luchtbuks. Allereerst moeten we even vermelden dat er met betrekking tot het gebruik van dempers voor luchtbuks geen regels of wetgevingen zijn die het verplichten om een demper te gebruiken. Wel is het zo dat als jij een demper wilt gebruiken, dat deze demper uitsluitend geschikt moet zijn voor een luchtbuks. Helaas zijn er niet voor alle luchtbuksen een demper. Er zijn ook luchtbuksen die vanaf de fabriek voorzien zijn van een demper, bij sommige kun je ze ook er los bij kopen.

 

Hopelijk hebben we jou een beter beeld kunnen geven over de regels en wetgevingen die gelden voor het gebruik en bezit van een luchtbuks. Mocht jij nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen of onze winkel bezoeken.