Zo houd jij je messen scherp!

Hoe voorzichtig je ook snijdt, vroeg of laat moeten je messen geslepen worden. Je doet er daarom goed aan je messen goed scherp te houden. Dit maakt het snijden natuurlijk ook veel fijner. Het is verstandig om niet te wachten tot het allerlaatste moment. Er zijn verschillende manieren om jouw messen scherp te houden, maar uiteindelijk zal de vakman het beste resultaat bieden.

Aanzetten

Eén van de manieren om te zorgen dat het lemmet mooi scherp blijft, is het regelmatig gebruik van aanzetstaal. Door het gebruik van het mes krult de snijrand na verloop van tijd om. Door te slijpen met aanzetstaal wordt deze snijrand weer mooi recht gemaakt. Met het blote oog kan dit niet waargenomen worden. Zorg ervoor dat je elke keer wanneer je je mes gebruikt, dit even aan beide kanten aanzet met je aanzetstaal. Op deze manier zorg je ervoor dat je mes langer scherp blijft.

Keramische messenscherper

Een andere manier om je mes scherp te houden, is het gebruik van een keramische messenscherper. Dit zijn twee keramische staafjes, waar je je mes een aantal keren doorheen haalt. Ook deze methode brengt niet het gewenste resultaat, de snijhoek wordt stomper en uiteindelijk zul je er toch mee naar de vakman moeten gaan om de snijhoek in zijn originele staat terug te laten  brengen.

Slijpsteen

Er zijn verschillende slijpstenen op de mark om zelf je messen scherp te houden.

Door deze methode te hanteren, gebeurt het helaas regelmatig dat je de slijphoek niet goed houdt, allemaal krassen op het mes krijgt en zo krijg je  het verkeerde effect: een nog botter mes is het resultaat. Het vereist behoorlijk wat kennis en ervaring om dit goed uit te voeren.

Slijpen

Op een gegeven moment is de V-vorm helemaal weg. Dan komt het moment dat de vakman zijn werk gaat doen. De vakman heeft speciale machines waarmee hij slijpt en polijst.  Neem nu een willekeurig keukenmes, als je er bovenop kijkt is het van dik naar dun vanaf fabriek geslepen. Ook heeft het mes aan de scherpe kant een ronde afwerking. Deze ronde afwerking zorgt ervoor dat je gemakkelijk door vlees of groente kunt snijden, we maken tenslotte met onze handen een soort rolbeweging bij het snijden. Deze vormen worden bij de vakman weer hersteld, zodat het lijkt alsof hij nieuw uit de fabriek komt.

TIP

Gebruik nooit geen elektrische slijpapparaten! Je slijpt veel te veel materiaal weg en je mes is nog bot.

Scharen.

Bij Hendrix van der Putten worden uw scharen met de grootst mogelijke zorg geslepen. Gooi ze niet weg, want het loont zich om ze te laten slijpen. Of het nu huishoudscharen of stoffeerdersscharen zijn, wij laten ze weer knippen.

Het is belangrijk om jouw messen en scharen goed te onderhouden. Breng ze naar Hendrix van der Putten en laat je verbazen!

Schietsportcentrum IDC