Verschil tussen kalibers – deel 1

Altijd al willen weten wat de term kaliber nu precies betekent, dan ben je hier bij het juiste adres. Ik zal kort en bondig uitleggen wat een kaliber is en wat het verschil is tussen bijvoorbeeld een .22LR en een 9mm.

Maar laten we eerst beginnen met de basis; wat is een ‘kaliber’. De term kaliber geeft de diameter van de kogel of projectiel aan. Ook de inwendige diameter van de loop wordt met deze term aangeduid. De hoeveelheid kruit wordt aangegeven met ‘grains’.

Er zijn natuurlijk heel veel soorten kalibers, we zullen er een paar behandelen in onze volgende blogs.  Om een knallende start te hebben begint deze blog met drie kalibers, de volgende keer zal het twee kalibers bevatten.

  1. .22LR kaliber

Laten we beginnen met het bekende .22 Long Rifle kaliber (.22LR). Dit soort type kaliber wordt het meest gebruikt voor beginnende schutters, dit komt omdat .22lr patronen rustig van karakter zijn. De wapens die gebruik maken van deze kogels hebben ook zeer weinig terugslag. Het perfecte type kaliber voor de starters! Het wordt ook gebruikt in de jacht op klein wild. Het is slim om met dit kaliber te beginnen als beginnende schutter, zo kun je wennen aan de terugslag. Ook is dit kaliber geschikt om je wapen goed te leren kennen, het aanleggen en de juiste houding innemen is van groot belang om tot grote precisie te komen. Met dit kaliber leer je alle basisbegrippen om een goede sportschutter te worden.

  1. 9mm

De officiële naam voor dit kaliber is ‘9x19mm Parabellum’ of ‘9mm Luger’. Het is uitgevonden door Georg Luger en is in 1902 gemaakt door de ‘Deutsche Waffen und Munitionsfabriken (DWM). Je vraagt je misschien af wat betekent ‘Parabellum’, het komt uit het Latijns wat betekent: If you see peace, prepare for war. Dit was overigens ook het motto van DWM.

Het is een zeer bekend kaliber en wordt overal ter wereld gebruikt. Je ziet het vaak bij NATO landen en politie-eenheden over de hele wereld. De patronen zijn niet al te zwaar waardoor je een grotere magazijncapaciteit hebt ( 15-17 patronen ). De Politie bijvoorbeeld, zij dragen het wapen geladen bij zich, dit gewicht speelt natuurlijk een rol in hun beweeglijkheid.

Dit is eigenlijk het enigste kaliber waar het wapen in de loop der jaren behoorlijk in veranderd is geworden.

Het gewicht speelde de grootste rol in deze ontwikkeling, veel staal wat er vroeger aan zat is vervangen door een bepaald soort kunststof, kijk maar naar de Glock 17.

Het enigste wat nog van staal is is de loop en de slede. Een gewichtsreductie van misschien wel 500 gram.

  1. .45 ACP

Ontworpen door Mr. John Browning, voor zijn favoriete wapen de 1911. Het was de nummer 1 keus voor veel politie agenten en soldaten in het leger, sinds 1985 is er overgestapt naar het 9x19mm Parabellum patroon. Vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het .45 ACP kaliber gebruikt, voor verschillende wapens zoals de Tommygun en de Grease Gun. Het is geen kaliber die een beginner moet gebruiken, het is een kogel van maar liefst 230 grains en heeft een zware plompe terugslag. Het is nog steeds een van de krachtigste pistoolpatronen beschikbaar.

Dit was enorm veel info, maar vond je het interessant en ben je benieuwd naar andere kalibers? Hou onze blog of Facebook pagina in de gaten!

Schietsportcentrum IDC