Scherpe messen? Enkele tips voor vlijmscherpe keukenmessen!

Een bot mes wil niemand. Het is niet alleen vervelend bij het snijden van eten, maar ook nog eens erg gevaarlijk. Botte messen zijn namelijk die grootste dader van ongevallen in de keuken (en in de horeca). Met scherpe messen snij je namelijk eenvoudig door allerlei producten, waardoor minder kracht is vereist. Hierdoor kun je comfortabeler koken. Een bot mes vereist kracht. Hoe meer kracht je in moet zetten, hoe groter de kans dat je per ongeluk uitschiet, dus hoe groter de kans op verwondingen. Het belang van messenonderhoud is daarom erg groot!

Wanneer messen net zijn aangeschaft, zijn ze op hun best, maar door gebruik en door tijd wordt de scherpe helaas aangetast. Hoe kan je messen nou weer scherp maken, maar vooral ook scherp houden? We geven graag een aantal tips!

1. Het gebruik van een kunststof of houten snijplank

Een mes kan het beste op een ‘zachte’ hard ondergrond worden gebruikt. Het mes kan dan namelijk tijdens het snijden ook de ondergrond in, waardoor je een vloeiende snijbeweging kunt blijven maken. Dit komt het gebruik van jouw mes ten goede. Bij harde ondergronden knalt het snijvlak op de bodem, en wordt dit eerder bot.

2. Snijd alleen natuurlijke producten

Probeer het snijden van niet-eetbare producten, zoals plastic, te voorkomen. Een mes is geschikt voor het snijden van vlees, vis, groenten, fruit etc. Komt een mes vaker in contact met plastic, dan wordt het sneller bot.

 3. Gebruik de scherpe kant enkel en alleen om te snijden, en niet om over de snijplank te schuiven

Ben je aan het koken, dan komt het volgende misschien bekend voor: Je hebt jouw producten op de snijplank in kleine stukjes gesneden en vervolgens schuif je het in een keer met je mes de pan in. Het schuiven van het mes met de scherpe kant over de snijplank is echter niet goed en zal ervoor zorgen dat jouw mes sneller bot wordt.

Gebruik voor het schuiven daarom de achterkant van het mes!

4. Bewaar messen apart van het andere bestek

Bewaar messen niet in een rommelige keukenla met ander bestek. Door contact met andere (metalen) dingen, zoals vorken of lepels, worden messen namelijk sneller bot.

Goede messen verdienen een eigen plek, zoals een messenblok of een magnetische strip.

5. Maak messen schoon met de hand en droog ze vervolgens goed af

Maak messen schoon in een sopje. Onderdompelen > met een zachte borstel afwassen > goed afdrogen.Stop een mes nooit in de vaatwasser! De lange was cyclus, het afwasmiddel en de soda’s vreten het staal namelijk aan. En ook in de vaatwassen kan het mes in aanraking komen met ander bestek.

Als laatste tip:

Laat je messen regelmatig slijpen, want elk mes wordt na verloop van tijd bot, hoe goed je het ook onderhoud. Als specialist in het slijpen van messen helpt Slijperij Hendrix van der Putten hier graag bij. In onze slijperij worden uw messen met de grootst mogelijke zorg geslepen. Wij kunnen uw tafelmessen voorzien van een kartel in diverse grootten en zorgen voor een perfect geslepen mes.

Uiteraard kan ook de professionele kok zijn keukengereedschap met een gerust hart aan ons toevertrouwen voor het allerbeste resultaat. Tot ziens bij Hendrix van der putten!

Zwartbroekstraat 28, Roermond
0031 – 475 33 06 88

Schietsportcentrum IDC