Luchtbuks kopen – Adviespagina

luchtbuks advies

Allereerst leuk dat jij deze blog aan het lezen bent en leuk dat jij aan het kijken bent om een luchtbuks te kopen. Een luchtbuks kopen is echter niet bepaald een eenvoudig proces, vooral niet als je niet bekend bent met de onderdelen waar je rekening mee moet houden als je een luchtbuks wilt kopen. Daarbij is het zo dat een luchtbuks niet goedkoop is, voor een luchtbuks ben je bijvoorbeeld al minimaal €115,- euro kwijt. Voor zo’n bedrag wil je een miskoop uiteraard voorkomen. Op deze pagina vertellen wij jou daarom alles waar je op moet letten bij het kopen van een luchtbuks.

luchtbuks advies

Wat is een luchtbuks?

De luchtbuks (met veer of nitro piston) wordt gezien als de ‘’standaard luchtbuks’’. Het is de eerste soort luchtbuks die op de markt verscheen. Van origine maken deze buksen gebruik van een zuiger die door een veer wordt aangedreven. Bij het overhalen van de trekker wordt de zuiger losgelaten waarna de veer de zuiger naar voren drukt. De pellet, oftewel kogel, wordt dus als het ware uit de luchtbuks geblazen. Dit is echter in de loop der jaren vervangen, de meeste nieuwere, hogere kwaliteit luchtbuksen zijn tegenwoordig voorzien van een gascilinder, een zogeheten nitro piston. Het voordeel hiervan is dat de luchtbuks niet verzwakt en dat de gascilinder in vergelijking met de veer minder trilling brengt in de luchtbuks. Oftewel: De luchtbuks behoudt zijn kracht.

luchtbuks kopen? Denk hier dan eerst over na

Zoals je in de vorige paragraaf al had kunnen lezen zijn er twee verschillende aandrijvingen mogelijk bij een luchtbuks. Bij de vraag welke voor jou het meest geschikt is moet je je eerst afvragen hoe groot de ruimte is waar je kunt schieten én hoeveel je bereid bent te betalen.  Kies je ervoor om een luchtbuks te kopen dan hebben wij in ieder geval een tip: zet de buks nooit met een gespannen veer weg. Hierdoor verliest hij namelijk sneller zijn kracht dan normaal.

De kracht van de luchtbuks

De volgende vraag die jij je moet stellen is waar en waarvoor je de luchtbuks wilt gaan gebruiken. Met name de schietafstand is van belang. Wij raden jou aan bij een afstand van 10 meter of korter om de snelheid van de luchtbuks te beperken tot 7,5 joule oftewel 175 m/s. Als je kiest voor een krachtiger model loop je namelijk het risico om dingen kapot te schieten. Wil je jouw luchtbuks gaan gebruiken op de schietbaan of voor bij de schietvereniging, dan is waarschijnlijk een krachtiger model toch beter geschikt.

Het uiterlijk van de luchtbuks

Als je hebt nagedacht over de benodigde kracht van jouw toekomstige luchtbuks en waarvoor je hem wilt gebruiken is de vraag hoeveel waarde je hecht aan het design. Er zijn tal verschillende luchtbuksen, ook gemaakt met diverse materialen. De meest gebruikelijke materialen zijn hout en kunststof.

De veiligheidspal van de luchtbuks

De volgende keuze die je moet maken heeft betrekking op de veiligheidspal. Alle luchtbuksen zijn voorzien van een veiligheidspal, echter moeten bij sommige modellen deze er met de hand opgezet worden, terwijl andere dit automatisch doen als de luchtbuks gespannen wordt.

Het vizier van de luchtbuks

De laatste vraag waar je over na moet denken is of je gebruik wilt maken van een keep en / of korrel of dat je liever een ander vizier erop wilt zetten. De keep is het vizier dat het dichtst bij het oog zit, deze is in de hoogte en zijwaarts te verstellen. De korrel zit voor op de loop, dit is een soort puntje waar je mee kunt richten. Bij een combinatie van keep en korrel zie je de korrel door de keep. Door deze recht en vlak te houden kun je richten op het doel en gemakkelijk raken. Een keep en korrel combinatie is dan ook ideaal voor de beginners! Maar let op, toch blijft het schieten met een luchtbuks moeilijker dan je zou denken. Een goede houding is namelijk essentieel als je iets wilt raken.
Uiteraard kun je er ook voor kiezen om er een andere richtkijker bij te kopen. Zo’n richtkijker kun je vergelijken met een verrekijker. Neem als voorbeeld een 4×32 kijker. De 4 betekent dat het doel vier keer dichterbij gehaald wordt. De 32 is de doorsnede van de lens. Zo zijn er verschillende richtkijkers, met verschillende zooms en diverse sterktes.

Wij hopen jou in deze blog iets meer te hebben kunnen vertellen over de dingen waarop je moet letten bij het kopen van een luchtbuks. Uiteraard kun jij met vragen ook altijd een e-mail sturen naar contact@hendrixvanderputten.nl of gewoon een keer langs komen in de winkel. Wij staan jou graag te woord!

Bekijk onze luchtbuksen in onze webshop.

Schietsportcentrum IDC