Luchtbuks | Het belang van wapenonderhoud!

Je hebt eindelijk jouw favoriete luchtbuks binnen, tijd om ermee te schieten! Je geniet ervan, schiet vaak raak, maar ook geregeld mis! Als je klaar bent leg je de buks naast je neer en bekijk je even wat je ervan gebakken hebt. Maximale score! Een goed moment om voor die dag te stoppen…maar vergeet niet: het onderhouden van je buks is van groot belang en moet serieus opgepakt worden. Ook dat hoort erbij!

Wij gaan je hierbij helpen, het is eigenlijk heel simpel! Met deze drie makkelijke onderhoudstips zorg je ervoor dat jouw luchtbuks nog een lang en gelukkig leven kan hebben

Tip 1
Na iedere schietsessie pak je een lap. Zorg ervoor dat het een lap is, waarin wapenolie is ingetrokken, maar niet te vet. Ballistol, of een vergelijkbare, niet agressieve wapenolie zijn perfect hiervoor! Ga vervolgens met de lap over de loop en de delen die je met je handen aanraakt. Hiermee maak je hem even schoon, want de lichaamszuren zorgen ervoor dat bepaalde delen gaan roesten na een bepaalde tijd.

Tip 2
De loop reinigen is ook belangrijk, dit gebeurt meestal als je al 1500+ schoten hebt gelost of als je merkt dat de accuraatheid terug loopt.  Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de pellets. Gebruik je uitsluitend goede pellets, die moeten dan misschien ook nog even gewassen en gelubed worden, dan zal dit een aanmerkelijk verschil maken.

Indien je de loop reinigt met een schoonmaakstok: altijd beginnen vanaf de laad kant, en nooit of te nimmer bij de loopmonding. Dit omdat de metalen delen van de schoonmaakstok de kroon van de loop kunnen beschadigen met als gevolg dat het geweer zijn accuraatheid kan verliezen.

Een goed alternatief zijn schoonmaakpropjes, die schiet je gewoon door de loop heen, wel met z’n twee tegelijk laden anders krijgt de veer te weinig tegendruk. En geen pellet erachter, want dan heb je een grote kans om de hele zwik muurvast in de loop te schieten.

Tip 3
Je kunt ook je luchtbuks naar ons toe brengen en dan kijken wij of de buks een onderhoudsbeurt nodig heeft. Tegen geringe kosten kan dat gedaan worden.

Het meest belangrijke is dat je met plezier de schietsport beoefend. Veel plezier!

Schietsportcentrum IDC