Darts voor gevorderden

Het is weer tijd voor een blog over darten, de vorige blog heeft de basis uitgelegd en nu gaan we stapje verder. Darten voor gevorderden, als jij toch beter wil worden dan jouw vrienden moet je zeker deze tips opvolgen!

Hoe sta ik?

Als je bij het darten naar de houding van de voeten kijkt, kun je het eigenlijk onderverdelen in 3 houdingen: Je voet met de neus tegen de oche ( okki ), je voet schuin tegen de oche en je zijkant van de voet tegen de oche. Als we het hebben over met je neus van de voet tegen de oche staan kun je als voorbeeld Gary Anderson nemen. Met je voet schuin tegen de oche aan staan kun je Adrian Lewis als voorbeeld nemen. De zijkant van je voet tegen de oche zetten doet onze landgenoot Michael van Gerwen. Het voordeel van je zijkant van de voet tegen de oche zetten ten opzichte van de andere twee houdingen is dat je dichter bij het dartbord staat zodat je pijl minder lang ‘onderweg’ is.

Hoe ga je gooien?

Op de vraag ‘hoe ga je gooien?’ is geen standaard antwoord te geven. Ieder persoon gooit op een bepaalde manier het fijnst. In de top zie je dat elke darter een andere stijl van gooien heeft. Het verschil tussen Michael Smith (snel) en Mensur Suljovic (langzaam) is heel groot maar ze hebben allemaal hun eigen stijl zo ontwikkeld dat ze nu staan waar ze staan. Ga dus vooral veel oefenen en ontwikkel jouw eigen stijl!

Concentratie en mentaliteit

Misschien wel de belangrijkste aspecten uit het darten. De factoren tussen je oren. Vergis je niet, er komt meer kijken bij darten dan alleen maar wat pijltjes gooien. Hoe ga je met de druk om als er honderden mensen achter je staan te zingen en te fluiten? Bij darten moet je een ijzersterk concentratievermogen hebben om je van alle randzaken niks aan te trekken. Mentaliteit is ook een belangrijk aspect in het darten. Als je al met tegenzin gaat beginnen, is de kans klein dat jij alles in de roos gaat gooien. Het perfecte voorbeeld van iemand met een perfecte mentaliteit is Michael van Gerwen, hij is trots op wat hij bereikt heeft (hij is de nummer 1 van de wereld) maar toch wilt hij iedereen verslaan en elk toernooi winnen. Ander voorbeeld is Gary Anderson, hij is met een andere mentaliteit toch aan de top gekomen. Hij kiest zijn toernooien uit waar hij zijn uiterste best gaat doen (WK Darts) en daar presteert hij ook gemiddeld veel beter dan simpele vloertoernooien waar geen publiek aanwezig is. Kortom; Als je je goed kan concentreren en een sterke mentaliteit hebt kom je ook heel ver.

Schietsportcentrum IDC