Botte messen, de grootste dader van arbeidsongevallen in de horeca!

Scherp keukengereedschap, waaronder messen, vermindert niet alleen gevaar, maar bevordert ook de kwaliteit van de etenswaren die je iemand voor kan schotelen. Jaarlijks worden er zo’n 6000 vingertopjes afgesneden bij professionele koks in de horeca. Laat staan wat er in de huiskamers allemaal nog voor bloederige taferelen plaatsvinden. In deze blog lichten we graag het belang van scherpe messen uit!

Voorkomt ongelukken
Een scherp en goed mes is het belangrijkste gereedschap van een kok. Zeker gezien het feit dat de horeca weer geopend is en er weer steeds meer gasten komen uiteten. Uit de Nationale Enquête Arbeidsongevallen in gebleken dat er in de horeca jaarlijks ongeveer 12.000 arbeidsongevallen gebeuren, waarvan de helft snij-incidenten zijn! Vaak te wijten aan botte messen.

Hoe kan dit dan? Je zou namelijk eerder zeggen dat scherpe messen eerder zorgen voor snij-incidenten. De verklaring is echter simpel:

Door de botte messen moeten koks veel meer kracht gebruiken om door hun producten heen te komen. Juist dan is ook het gevaar van uitschieten het grootste. Een scherp mes glijdt echter vloeiend door je producten. Bijkomend voordeel is dat een snijwond van een scherp mes eventueel sneller en beter geneest.

Daarom is het belangrijk dat er scherpe messen worden gebruikt. Natuurlijk is ook een scherp mes niet zonder gevaar. Maar doordat je meer controle hebt, is het risico op ongelukken veel kleiner.

Bevordert smaak
Snij je producten met een bot mes, dan scheurt en kneust het product. Hierdoor wordt de structuur beschadigd en gaan sappen verloren. Dit gaat ten koste van smaak, houdbaarheid en kwaliteit.

Voorkomt irritatie bij gasten
Als gast van een restaurant is het natuurlijk ook fijn als je jouw biefstuk eenvoudig kunt snijden, en niet hoeft te stuntelen met een bot mes. Voorkom irritatie bij jouw gasten en zorg voor perfect geslepen messen. Ook voor jouw gasten bevordert dit de veiligheid en de kwaliteit van hun avondje uit!

Slijperij Hendrix van der Putten!
Botte tafelmessen? Dan moet u zeker naar Hendrix van der Putten komen. In onze slijperij worden uw messen met de grootst mogelijke zorg geslepen. Wij kunnen uw tafelmessen voorzien van een kartel in diverse grootten en zorgen voor een perfect geslepen mes.

Uiteraard kan ook de professionele kok zijn keukengereedschap met een gerust hart aan ons toevertrouwen voor het allerbeste resultaat. Tot ziens bij Hendrix van der putten!

📍 Zwartbroekstraat 28, Roermond
0031 – 475 33 06 88

Schietsportcentrum IDC