Alle messen worden bot, ook jouw duurste keukenmes!

Ieder mes wordt een keer bot, zelfs het duurste en beste mes ter wereld. Bot worden is niet anders dan dat de snede omvouwt of afbreekt. Dit gebeurt omdat je vaak het mes gebruikt of dat het mes in aanraking is gekomen met harde materialen.

Hoe worden messen bot?

Al je vaak met messen snijdt, worden zij in de loop van de tijd bot ook heb je de beste en duurste messen. Maar het gebruik van messen is niet het enige wat invloed heeft op het bot raken van messen. Ook het opbergen en omgaan van messen is belangrijk. Als je net jouw lekkere groente, voor een salade, hebt gesneden op jouw snijplank wil je deze van de snijplank in een pan of schaal schuiven. Veel messen draaien het mes niet om, waardoor de snede over het harde materiaal gaat en hierdoor bot wordt. Wij raden je aan om je mes altijd om te draaien, met de snede van de plank af, zodat het mes niet bot wordt van het schuiven over de plank.
Een goed mes doe je afwassen met de hand en niet in een afwasmachine. Als je een mes in de afwasmachine zet loopt je het risico dat jouw perfecte mes tegen ander bestek of servies aanstoot, hierdoor krijgt het schade. Bovendien bevatten de afwasmiddelen in uw afwasmachine zeer agressief bijtende stoffen (zuren en/of logende middelen), die uw messen snel aantasten op de gevoeligste plekken.

Wanneer moet een mes geslepen worden?

Als je mes bot is merk je dit al snel. Hoe mooi en goed je snijbeweging ook is, iedere tomaat wordt geplet of raakt ingedeukt. Dit komt omdat een bot mes een grotere snede heeft, waardoor het slechter snijdt. Een scherp mes heeft een flinterdunne snede en snijdt daarom jouw tomaten perfect.
Voor jou als chef-kok of hobby kok kan het echt enorm vervelend zijn als je mes niet meer goed snijdt, het kookplezier wordt hierdoor minder. Je staat namelijk je uiterste best te doen om de beste en mooiste maaltijd op de tafel te zetten.

Wat is slijpen?

Je weet nu dat je jouw messen op tijd moet slijpen, maar wat is slijpen eigenlijk? Slijpen is het verwijderen van metaal om de gewenste vorm te behalen. Een bot mes heeft een botte snede en dient weer in de originele vorm geslepen te worden. Als het mes vaker geslepen is, moet het op den duur ook uitgedund worden.

Het is belangrijk om jouw messen goed te onderhouden. Breng ze naar Hendrix van der Putten en laat je verbazen!

Schietsportcentrum IDC