Een goed mes, bewaar je niet in een keukenla

Je hebt eindelijk besloten om jouw botte messen te slijpen, een goede keus! Je haalt ze op en neemt ze weer mee naar huis. Als je jouw messen hebt laten slijpen wil je daar zo lang mogelijk van genieten. Hoe kan jij ervoor zorgen dat je messen zo lang mogelijk scherp blijven? Wij gaan het jullie uitleggen met een blog over bewaren en het gebruik van snijplanken

De keukenla: de slechtste plek voor jouw mes
Een scherp mes blijft scherp als er niks mee wordt gedaan, dit is ook logisch. Je mes maakt namelijk geen contact met andere materialen. Een belangrijke oorzaak voor het bot worden van messen is dat zij verkeerd worden opgeborgen. In een keukenla stoot en schuift het mes tegen de andere messen aan, door het regelmatig openen en sluiten van de la. Er zijn gelukkig betere manier om een mes wél goed op te slaan.
Je kan gebruiken maken van een beschermhoesje, messenblok of een messenmagneet.

Een goede kok heeft een goede snijplank
Als je jouw eten bereidt zal je waarschijnlijk een snijplank gebruiken. Deze bestaan in meerdere uitvoeringen. De keuze voor een snijplank is afhankelijk van jouw situatie. Met name het soort voedsel dat je er op snijdt en of je een afwasmachine wilt gebruiken voor het schoonmaken van de plank.

  • Glazen snijplank: Een glazen snijplank is hard en er komen geen krassen in. Hierdoor is het enorm hygiënisch, er kunnen namelijk geen etensresten ophopen en je kan het gemakkelijk in de afwasmachine zetten.
    Het voordeel, de hardheid, is ook meteen een nadeel. Door het snijden op glazen snijplanken slijten uw messen harder.
  • Houten snijplank: Een houten snijplank is een fijne plank voor de meeste messen. Een grenen plank is zacht genoeg om schade aan het mes te voorkomen, hierdoor hoef je minder vaak je messen te laten slijpen. Het nadeel van dit middelhard hout is dat het gevoelig is voor bacteriëngroei, met name in de ingekerfde snijsporen. Voor goede harde messen is beuken- of eikenhout aanbevolen, deze zijn veel harder. Je moet deze planken wel regelmatig invetten met olie om ervoor te zorgen dat bacterie houdend water niet in het hout trekt.
  • Kunststof snijplank: Een goede kunststof plank is precies hard genoeg om goed te kunnen snijden en om langdurig hygiënisch te blijven. Je mag een kunststof plank ook in de afwasmachine zetten. Hierdoor is een kunststof plank een van de meeste ideale snijplanken voor professionele- en hobby koks. Het enige nadeel van een kunststof snijplank is het feit dat het er niet heel mooi uitziet in jouw keuken.
Schietsportcentrum IDC